Hvem kan ikke huske det fra deres barndomshjem?
Man kunne dufte det på lang afstand, når der var kommet et rugbrød i ovnen, og man satte sig næsten helt hen til ovnen for at kigge ind, hvornår det ville være færdigt, så man kunne få den første sprøde skive.
Det var SÅ svært at vente, og selv når brødet kom ud, så havde man svært ved at vente på, at brødet skulle køle af, så man næsten brændte sig på hænderne, når man tog fat i det.
Selv hvis man brugte et viskestykke til at holde om brødet, når man skar i det, så var det stadig for varmt at proppe i munden, men det siger bare noget om, hvor eftertragtet sådan et hjemmelavet rugbrød var.
Og hvis man var nok mennesker i hjemmet, så tog det næsten kortere tid at spise det, end det tog at lave det – så man kunne næste lige så godt lave en masse rugbrød med det samme.
Men står og falder alt sammen på, at man har nogle ferme Opskrifter på rugbrød, og det vil nok komme an på hver person, hvad sådan en god opskrift på et rugbrød er.
Tag en god opskrift på rugbrød og bag!
Der er måske dem, som der har deres egen opskrift på rugbrød, som de har holdt hemmelig i lang tid, hvor de har taget udgangspunkt i en eksisterende, og så har man forbedret den.
Men man viser ikke for andre, hvordan man laver det, for det er lidt ens “hofret”, at man kan præsentere sådan et lækkert rugbrød, der bare går som – netop – varmt brød.
Men nu er det jo godt at vidensdele, så hvis man mener, man er den bedste, der er til at lave rugbrød, så skal man jo give den opskrift videre til andre.
Man skal i hvert fald skrive den ned, for hvis man ikke fortæller den videre, så dør den opskrift jo sammen med en, når man ikke er her mere – og det ville være en skam.
Men det er altid en smagssag, om man synes noget er godt eller ej, så det er sikkert ikke alle, der er enige i, at det her er en god opskrift på rugbrød.